logo2
Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)
Потекло: Јужна Америка

Ipe Lapacho или Бразилскиот орев расте во Бразил и во шумите на Северна Аргентина и Парагвај. Бојата на дрвото зависи од подрачјето од кое доаѓа, па може да варира во нијанси од темно жолта па сѐ до кафеаво-црна. Се одликува со добра текстура и убав сјај.

Ова дрво е традиционален избор поради богата боја и голема цврстина.